wo 22 november 2023, 15:00 17:00

In gesprek: over de (on)zin van innovatie in een betekenisvolle economie

pexels-shvets-production-7176319

Samen voor toekomstbestendig economieonderwijs! Van 20 tot en met 24 november vindt de landelijke Week van het Economieonderwijs plaats. Hogeschool Rotterdam organiseert maar liefst vijf activiteiten in deze week. Tijdens een van deze activiteiten willen we met jou het gesprek aan gaan over de (on)zin van innovatie. We faciliteren deze discussie met lectoren, onderzoekers, docenten en studenten om ruimte te geven aan vernieuwing binnen ons economieonderwijs. Zodat we samen kunnen koersen op een toekomstbestendige economie. Ben je erbij?

Door de eindeloze stroom aan productinnovaties – die nodig zijn om onze economie te laten groeien – gaat onze ecologische wereld volledig naar de knoppen. Dat stelt onze docent-onderzoeker Felix van Hoften in een artikel dat werd gepubliceerd in Waardenwerk deze zomer. Hebben we echt 182 verschillende soorten chocoladerepen nodig in onze plaatselijke Albert Heijn? En is het ons waard dat er grote ecologische schade ontstaat die ons plastic deeltjes doet happen voor een kattenborstel die water spettert of een nog betere camera op je iPhone? Zoals Arjen Lubach het zou zeggen: kappen met die (veelal onzinnige) productinnovaties!

Aan de andere kant, kunnen we wel zonder innovatie? Technologische innovatie in de zorg is mogelijk onze enige uitweg om het tekort aan personeel in de (nabije) toekomst te verlichten. En om de energietransitie mogelijk te maken is innovatie onontbeerlijk.

Kortom: hoe moeten we ons verhouden tot “innovatie” in een wereld die zucht naar balans tussen economie en ecologie? Moeten we het begrip “innovatie” herdefiniëren, zodat er een onderscheid is tussen nuttige en nutteloze innovaties? Welke van onze innovaties dragen echt bij aan een gezonde, betekenisvolle en toekomstbestendige economie? En hoe kunnen we onze studenten in het hoger economisch onderwijs helpen om een betekenisvolle weg te banen tussen commercie, vooruitgang en betekenis?

Wanneer

wo 22 november 2023, 15:00 17:00

Type

Waar

Kralingse Zoom 91, 3063 ND Rotterdam

Organisatie

Hogeschool Rotterdam en Haagse Hogeschool

Voor wie

Onderwijsprofessionals hbo, wo
Deel deze pagina: