Hoe enthousiasmeer je bovenbouwleerlingen voor Circulaire Economie, op een manier die ze boeit, interesseert en activeert, én een echte bijdrage levert aan lokale duurzaamheidsuitdagingen?
Het Young Innovators programma in het kort: wat doen wij?
Het Young Innovators team van Stichting TechnoTrend inspireert jongeren op het voortgezet onderwijs (bovenbouw HAVO/VWO) al jarenlang met projecten over duurzaamheid en systeemdenken. Het programma, uitgevoerd door bijna heel Nederland, is projectmatig opgezet en biedt innovatieve lesmethodes, zoals challenge-based leren en kennisvisualisatie. Actuele casussen rondom duurzaamheid worden ingebracht door overheden, stichtingen en verenigingen en organisaties met een niet-commercieel/goed doel, waarop de leerlingen, begeleid d.m.v. workshops, hun creativiteit loslaten. De samenleving staat voor complexe uitdagingen die de transitie naar een duurzame samenleving met zich meebrengt. Met Young Innovators vergroten leerlingen hun creatief vermogen en handelingsperspectief om hiermee om te gaan.
Specialisatie Circulaire Economie
Na veelvuldige vraag vanuit zowel scholen als het bedrijfsleven, ontwikkelen wij dit jaar een specialisatie van het Young Innovators Programma met het onderwerp Circulaire Economie (genaamd ICEY, zie ICEY: Innovative Circular Economy specialisation for the Young Innovators program | Stichting Technotrend). Vanuit ICEY zal er een volledige toolkit worden ontwikkeld voor het opzetten en uitvoeren van Young Innovators-projecten met een focus op circulaire economie, inclusief een docententraining, lesmateriaal, docentenhandleidingen, beoordelingsmateriaal en zelfs methodologieën voor het opzetten van projecten met externe casushouders. Het doel? Docenten concrete handvaten geven en jongeren meer begrip, kennis en skills bieden over Circulaire Economie, én ze handelingsperspectief meegeven om lokale duurzaamheidsuitdagingen te kunnen aangaan.
De activiteit
Tijdens onze open les laten we je graag een voorbeeld zien van wat wij in het kader van Circulaire Economie ontwikkeld hebben, en dus wat wij aanbieden als projectmateriaal aan scholen in Nederland. We geven een aansprekend voorbeeld van een Circulaire Economie project dat we, in samenwerking met lokale actoren zoals de gemeente en lokale ondernemers, dit najaar uitvoeren op scholen in Haarlem. We laten je zien hoe en met welke lesmethodes en strategieën je jongeren kunt motiveren om zélf het heft in handen te nemen en duurzaamheidsuitdagingen aan te gaan.
Ben je geïnteresseerd in hoe je het thema Circulaire Economie op een aansprekende manier kan doceren in bovenbouw Havo/Vwo? Hoe je leerlingen handelingsperspectief kunt bieden ten aanzien van grote uitdagingen op gebied van economie en duurzaamheid? Hoe je dit zelf kunt doen, of hoe wij dit uit handen kunnen nemen? Kom dan naar onze activiteit en doe volop inspiratie op om het onderwerp Circulaire Economie op een hands-on, activerende en interactieve manier aan leerlingen aan te bieden!