wo 22 november 2023, 16:00 17:00

Workshop: Wederkerigheid in klaslokaalexperimenten

pexels-fauxels-3184328

Hoe leggen we de diversiteit aan motieven voor (economisch) handelen bloot in klaslokaalexperimenten?

Veel van de klaslokaalexperimenten in de bovenbouw havo en vwo leggen het gedrag van de ik-gerichte homo economicus bloot. De vervolgvraag is dan hoe je de homo economicus in bescherming neemt tegen de eigen impulsen. We weten allemaal dat de homo economicus als karikatuur op zijn retour is. De mens is niet (altijd) rationeel en zeker niet (altijd) zelfzuchtig. Hoe doen we in onze klaslokaalexperimenten recht aan het feitelijke gedrag van onze soort?

In deze workshop staan twee klaslokaalexperimenten centraal die op basis van wetenschappelijke literatuur zijn ontwikkeld voor de bovenbouw van het havo en het vwo: de Gift Exchange Game en een variant op de Public Goods Game. In het derde en vijfde nummer van het Tijdschrift voor het Economisch Onderwijs (TEO) zijn reeds artikelen verschenen over deze experimenten. Deze artikelen vormen de basis voor een interactieve workshop waarin deelnemers als speler gaan ervaren hoe het experiment werkt en gaan ze nadien huiswaarts met het benodigde materiaal om de zaak in de eigen lespraktijk toe te kunnen passen.

De leraren die de bijeenkomst bijwonen gaan klaslokaalexerpimenten aan den lijve ondervinden en gaan naar huis met minimaal twee klaslokaalexperimenten (Public Goods Game 2.0 en Gift Exchange Game) die de volgende dag al in te zetten zijn in de lessen.

 

Wanneer

wo 22 november 2023, 16:00 17:00

Type

Waar

Organisatie

Christelijk Lyceum Apeldoorn

Voor wie

Onderwijsprofessionals Voortgezet Onderwijs
Deel deze pagina: