Het hbo barst van de ambitie om toekomstbestendig economieonderwijs vorm te geven. Dat bleek woensdag 20 november tijdens de landelijke hbo-dag van de Week van het Economieonderwijs. Zelfs de ov-stakingen weerhielden de meeste docenten, onderzoekers, opleidingsmanagers en studenten er niet van naar Hogeschool Saxion af te reizen voor het NewBee Fest.
Wat is er nodig om die ambitie om te zetten naar de praktijk? Met elkaar in gesprek gaan, ervaringen uitwisselen en vragen stellen. Wat leren we onze studenten en waarom? Op welke manier veranderen we een curriculum? Hoe verhouden we ons tot de ‘business as usual’? Stuk voor stuk relevante vragen, want, zoals Hans Stegeman in zijn keynote stelde: “Waarom gaat boekhouden over geld? Omdat we dat besloten hebben.”
Als we dat ooit zo met elkaar besloten hebben, kunnen we nu met elkaar ook anders beslissen. Daar is lef voor nodig. Lef om samen naar antwoorden te zoeken op al die vragen. Dat geluid kwam duidelijk naar voren tijdens de verschillende thematafels, waar gesprekken werden gevoerd over thema’s als betekeniseconomie, meervoudige waarde en circulariteit in het economieonderwijs.
Raamwerk voor nieuw economisch onderwijs
Dát het hbo economieonderwijs verandert, staat buiten kijf. Het boek ‘Hulp bij moeite’ van het Lectorenplatform Vernieuwing Economieonderwijs (Matthias Olthaar) en de website hboeconomie.nu van Our New Economy bundelen de tientallen initiatieven, voorbeelden, tips en tools die er al zijn. De website werd tijdens Newbee Fest gelanceerd door Joris en Magid van Our New Economy. Lees meer over het raamwerk voor nieuw economisch onderwijs »
Thematafels
Aan 15 verschillende thematafels deden deelnemers inspiratie op over thema’s als regeneratieve economie, studenten als Change Agents, Bildung en Human Flourishing. De thematafels, gehost door onderwijsprofessionals van verschillende instellingen, bieden handvatten om zelf het economieonderwijs en curriculum te verrijken met nieuwe economische denkkaders. De reflecties, bevindingen en samenvatting van de transitietafels vind je via onderstaande links. Het bestand kan nog worden aangevuld als je reflectie ontbreekt.
Wil je nog iets delen? Dat kan in deze map.
Presentatie Hans Stegeman, foto’s en aftermovie
Via onderstaande links vind je de presentatie van Hans Stegeman, alsook de foto’s en de aftermovie van Newbee Fest 2024.
Grote dank aan de organisatoren en deelnemers voor jullie waardevolle bijdrage, samen maken we de beweging naar toekomstbestendig economieonderwijs groter!