do 23 november 2023, 15:30 18:00

(afgelopen) Lezing: economie en burgerschap door Lans Bovenberg

kenny-eliason-1-aA2Fadydc-unsplash

Afgelopen voorjaar nam prof. dr. Lans Bovenberg afscheid als hoogleraar bij Tilburg University. Dit deed hij met het uitspreken van zijn afscheidsrede “Burgerschap en duurzaamheid in het economieonderwijs: over verbinding, betekenis en geluk”. In deze rede pleit Bovenberg ervoor om burgerschaps- en economieonderwijs op middelbare scholen hand in hand te laten gaan. Tijdens deze lezing neemt Bovenberg je verder mee in deze thematiek.

De lezing begint met een inleiding van Ton van Haperen (Rythovius College). Daarna neemt Bovenberg het stokje over met zijn lezing over economie en burgerschap. De lezing biedt ook zicht op samenwerking van deze vakken tijdens lessen en projecten. Na de lezing is er ruimte om vragen te stellen en na te praten onder het genot van een drankje.

Je kunt deze lezing op locatie of digitaal bijwonen.

Over Lans Bovenberg
Lans Bovenberg is één van de meest vernieuwende en toonaangevende economen in Nederland en daarbuiten. Vanaf 2016 was hij benoemd op de F.J.D. Goldschmeding-leerstoel gericht op de vernieuwing van het economieonderwijs. Economie is dan de wetenschap die het sturen van het leven op welvaart onderzoekt. Zijn vernieuwing van het vak betreft een focus het op het gebied van maatschappelijke thema’s, zoals duurzaamheid en ethiek. In zijn afscheidsrede liet Bovenberg zien dat het economieonderwijs zich goed leent voor het aanleren van burgerschap. Economie als de kunst van het samenwerken, vanuit een meer relationeel mensbeeld van de burger, gericht op samenwerking en wederkerigheid voor materiële en immateriële welvaart.

Bovenberg is nog steeds actief en publiceert op verschillende terreinen: openbare financiën, macro-economie en monetaire economie, pensioenen en vergrijzing, milieueconomie, institutionele en financiële economie, arbeidsmarkt, arbeid en zorg, gezondheidszorg, cultuur en economie, theologie en economie, sociale zekerheid alsmede privatisering en marktwerking.

 

 

 

Wanneer

do 23 november 2023, 15:30 18:00

Type

Waar

Ons Middelbaar Onderwijs Tilburg
Spoorlaan 171 Tilburg, zaal 2.2

Organisatie

Ons Middelbaar Onderwijs

Voor wie

Onderwijsprofessionals vo
Deel deze pagina: