di 21 november 2023, 13:00 17:00

Discussiesessie: Duurzaamheid in het voortgezet economieonderwijs

pexels-yan-krukau-8197543

De transitie naar een duurzame samenleving is vooral een economisch vraagstuk. Daarom is het essentieel dat duurzaamheid een centrale plek krijgt in het economie-curriculum. Tijdens deze bijeenkomst gaan we aan de slag met de vraag hoe we dit kunnen vormgeven.

We nemen de landbouwtransitie als voorbeeld voor de totale transitie naar een duurzame samenleving. Hierbij verkennen we de (economische) vraagstukken en dilemma’s die naar voren komen en de rol van economie in deze transitie. Vervolgens koppelen we dit aan het onderwijs: hoe kunnen we duurzaamheid een plek geven in curriculum, zodat we leerlingen voorbereiden op transities als deze?

We beginnen de bijeenkomst met een presentatie van dr.ir. J.H.M. (Jack) Peerlings, hoofddocent Agricultural Economics and Rural Policy Group aan Wageningen University. Peerlings neemt ons mee in de vraagstukken en dilemma’s die spelen in de agrarische sector met betrekking tot landbouwtransitie. Veel van deze vraagstukken en dilemma’s zijn gebaseerd op economische afwegingen en horen eigenlijk in het economie-programma. Hoe kunnen we dit verwikkelen in ons economieonderwijs?

Na deze presentatie gaan we uiteen in kleine groepen om de discussie aan te gaan. Op basis van stellingen gaan we in op welke invullingen voor duurzaamheid we zien in het (economisch) onderwijs en hoe we de discussie over duurzaamheid in het onderwijs kunnen aanzwengelen.

Vervolgens neemt prof. dr. A.W.A. (Arnoud) Boot, hoogleraar in ondernemingsfinanciering en financiële markten aan de Universiteit van Amsterdam, ons mee in de samenhang tussen economische groei en maatschappelijke effecten. We gaan in op andere manieren van denken over economische vooruitgang, waarbij kwaliteit vooropstaat in plaats van kwantiteit en groei.

Hierna volgt een afsluitende paneldiscussie, waarbij de toekomst van het economieonderwijs centraal staat. Naast Jack Peerlings en Arnoud Boot schuiven Peter Voorend (economiedocent Hogeschool van Amsterdam en redacteur Tijdschrift voor het Economisch Onderwijs (Vecon)) en Ton Smakman (vwo-docent Regius College) aan om de discussie vanuit meerdere standpunten aan te zwengelen.

De activiteit vindt plaats op het Roeterseilandcampus, gebouw M van de Universiteit van Amsterdam. Hier vindt je alle informatie over deze locatie.

Wanneer

di 21 november 2023, 13:00 17:00

Type

Waar

Roeterseilandcampus, gebouw M (Universiteit van Amsterdam), ruimte 3.02
Plantage Muidergracht 12
1018 TV Amsterdam

Organisatie

Universiteit van Amsterdam

Voor wie

Onderwijspressionals vo
Deel deze pagina: